Kedy je ten správny čas na čistenie zubov?

Táto otázka rozdeľuje užívateľov zubných kefiek na dva tábory podobne, ako scéna zo známeho českého filmu Slavnosti sněženek. V ňom sa dve skupiny poľovníkov dohadujú či je lepšie pripraviť diviaka na kapuste, alebo na šípkovej omáčke.

kdy-cistiti-zuby

„Pred jedlom, alebo po jedle“ bola to jedna z najčastejších otázok, ktorú ste nám kládli v súvislosti s uvedením ionizačnej kefky IONICKISS na český a slovenský trh.

Čo je zubný povlak a ako vzniká?

Zubný povlak a následne zubný kameň predstavujú v oblasti ústnej hygieny dva najčastejšie problémy.

Baktérie, ktoré zubný povlak obsahuje, produkujú kyseliny, ktoré pomaly rozleptávajú zubnú sklovinu a pri ich dlhšom pôsobení vznikajú zubné kazy.

Zubný povlak taktiež poškodzuje upevnenie zubu v kosti – napadá paradont. Paradont sú väzivové vlákna, ktoré spájajú koreň zubu s kostným lôžkom a ďalej spájajú krčok zubu s ďasnom.

Nahromadený povlak, ktorý neodstránite, môže mineralizovať, vytvárať škvrny a meniť sa na zubný kameň. 

S MUDr. Jitkou Chocholovou sme sa rozprávali o tom, čo sa deje s našimi zubmi počas jedenia a po ňom.

„Niektoré jedlá a nápoje sú kyslé samy o sebe, naviac sacharidy sú v ústach rozkladané na kyseliny. Nízke pH, tj. vysoká kyslosť prostredia v ústach spôsobuje, že minerály obsiahnuté v štruktúre skloviny sa uvoľňujú do okolitého prostredia a dochádza k demineralizácií skloviny. Prechodne sa stáva mäkšia a zraniteľnejšia pre mechanické poškodenie a dlhodobé pôsobenie baktérií navyše môže spôsobiť zubný kameň alebo kaz.“

To je teda dôvod, prečo by sme mali s čistením zubov po jedle počkať minimálne 30 min?

„Tridsať minút je fajn, no nie je to dogma. Po jedle sa pH v našich ústach opäť pomaly zvyšuje, prostredie sa stáva menej kyslé a tým pádom i menej náchylné na mechanické poškodenia. Zvýšovanie pH vieme tak trochu urýchliť, napríklad tým, že sa po jedle napijeme čistej vody, mlieka, použijeme žuvačku bez cukru, pred čistením si vypláchneme ústa vodou alebo ústnou vodou.“

Chápem to správne, že toto opatrenie je len príprava na vlastné čistenie zubov?

Áno, správne. Zmiernenie kyslosti v ústach nie je náhrada čistenia samotného, pretože nemá žiadny vplyv na zníženie počtu baktérií, ktoré sa počas jedenia zachytili na zuboch. Zmiernime tak ale proces demineralizácie zubnej skloviny, a tak sa nebude počas vlastného čistenia zubov ďalej mechanicky poškodzovať.

Čo má ešte vplyv na poškodenie zubnej skloviny okrem už spomínaného kyslého pH?

Správnym čistením zubov sa zdravá sklovina nepoškodzuje, no nevhodnou technikou, tvrdou kefkou a navyše použitou skoro po jedle kedy nie je obnovená jej normálna štruktúra sa skutočne môže naša sklovina postupom času viac stenčovať.

Čistiť si zuby pred jedlom je teda z vášho pohľadu zbytočné?

Z mojej skúsenosti sa táto otázka týka predovšetkým ranného čistenia zubov. Asi len málokoho napadne čistiť si zuby pred obedom alebo večerov. Nie je problémom vyčistiť si zuby pred raňajkami ak potom ľuďom raňajky chutia. Z hľadiska zdravia zubov je to však zbytočné. Oveľa dôležitejšie je odstrániť zubný povlak po jedle. Po raňajkách je situácia v ústach v podstate rovnaká, či sa čistilo pred nimi, alebo naposledy po večeri – kyslé pH, aktívne baktérie v zubnom povlaku budú poškodzovať našu sklovinu až do ďalšieho čistenia.

Predpokladám, že dôvodom ranného čistenia zubov pred raňajkami je subjektívny pocit jednotlivca...

Ak má niekto ráno skutočne veľmi nepríjemný pocit v ústach, zamerala by som sa skôr na možné zmeny vo večernom čistení a dentálnej hygiene všeobecne. Pokiaľ mechanicky neodstránime zubný povlak usadený na našich zuboch, žiadne účinné látky obsiahnuté v ústnej vode, paste alebo uvoľňované priamo z kefky sa aj tak do kontaktu so zubnou sklovinou nedostanú.

4 zásady správneho čistenia zubov po jedle:

  1. Podľa možnosti si čistite zuby vždy po každom jedle

  2. Dodržujte 30 min interval medzi posledným jedlom a vlastným čistením zubov, v opačnom prípade hrozí, že si mechanicky poškodíte sklovinu.

  3. Pokiaľ konzumujete ovocie alebo ovocné šťavy, trvá návrat k bežnému pH až 2 hodiny.

  4. Ak nemáte čas čakať, kým sa pH vo vašich ústach vyrovná, vypláchnite si pred čistením ústa čistou vodou, použite žuvačku bez cukru, alebo sa napite mlieka.