Anatómia zubov

Za normálnych okolností majú ľudia počas svojho života dve sady zubov – dočasné (mliečne) a trvalé. Medzi ľudské zuby patria rezáky, očné zuby, premoláre a stoličky.

Mliečne zuby sa obvykle začínajú objavovať okolo 6. mesiaca, čo môže byť pre dieťa trochu bolestivé a spojené s istým diskomfortom. Prerezávanie všetkých dvadsiatich mliečnych zubov je spravidla dokončené okolo tretieho roku veku dieťaťa.

 

Zub sa skladá z troch hlavných častí:

1. KORUNKA

Vonkajšia a viditeľná časť zuba je zubná korunka, ktorá je pokrytá sklovinou.

2. ZUBNÝ KRČOK

Časť zuba, kde sa vrstva skloviny stretáva s cementovou vrstvou koreňa.

3. KOREŇ

V hĺbke čeľustnej kosti sa nachádza koreň zuba, ktorý má za úlohu zub pevne držať a vyživovať. Koreň je pokrytý ochrannou vrstvou zvanou cementum, ktorá pokrýva zubovinu a pod ním ležiaci koreňový kanálik a dreň.

 

Zub má štyri typy tkanív:

1. SKLOVINA

Najtenšia, takmer sotva viditeľná vonkajšia biela vrstva zuba, ktorá je však najtvrdšou látkou v ľudskom tele. Môže byť narušená kyselinami, ktoré produkuje zubný povlak. Ten má potom na svedomí zubné kazy. Sklovina je takmer priehľadná, a preto farba zubov závisí od hlbšie uloženej farby dentínu.

2. ZUBOVINA

Tesne pod sklovinou sa nachádza časť zvaná dentín (zubovina). Zubovina má najčastejšie žltkastú farbu a jej funkciou je ochrana a podpora korunky zuba. Zubovina má najväčší podiel na stavbe zuba.

Základnou stavebnou jednotkou je dentinový tubul, ktorý sa tiahne smerom od skloviny k dreni zuba. Dentínové tubuly prenášajú živiny z drene do dentínu.

3. DREŇ

Dreň je centrálnou časťou zuba, ktorá nás varuje, keď so zubom nie je niečo v poriadku. Prechádza tadiaľto zubný nerv a cievy, ktoré vyživujú zub.

Nervy a krvné cievy vstupujú do zuba otvorom na samom konci koreňa a cestujú hore dreňovým kanálikom, aby zaplnili priestor v korunke nazývaný dreňová komora.

4. CEMENTUM

Zvápenatelé spojivové tkanivo, ktoré pokrýva zubovinu v oblasti koreňa.

Má štruktúru podobnú kosti. A skladá sa zo systému kanálikov a štrbín. Rovnako ako zubovina sa cement tvorí po celý život.

Nosná štruktúra zuba:

1. ĎASNO (gingíva) 

Ďasno je sliznica, ktorá pokrýva časť ústnej dutiny a zohráva dôležitú úlohu pri ochrane zubov pred baktériami.

Zdravé ďasná sú svetlo ružové, zapálené ďasná môžu byť modré a opuchnuté a na dotyk ľahko krvácajú. Tento zápal sa nazýva gingivitída (zápal ďasien) a môže byť sprevádzaný radom ďalších ochorení.

Pokiaľ sa zápal ďasien nelieči, stáva sa chronickým a pomaly prechádza do zápalu parodontu (parodontózy) a zasahuje všetky časti nosnej štruktúry zubov. To vedie k ich uvoľneniu a následnej strate.

2. ALVEOLÁRNE KOSTI

Ide o hornú a dolnú časť čeľuste, v ktorej sú umiestnené zuby. Poskytuje štrukturálnu podporu zubov.

 

Štyri základné typy zubov:

 1. REZÁKY

Rezáky sú ostré zuby, ktoré žujú potravu a režú ju na malé kúsky. Sú ploché s tenkými okrajmi. Nazývame ich aj ako predné zuby. Deti i dospelí majú osem rezákov – štyri centrálne rezáky, dva v každom rade a jeden bočný rezák na každej strane.

2. ŠPIČÁKY

Špičiaky sú ostré, špicaté zuby, ktoré „sedia“ vedľa rezákov. Sú najdlhšie a najsilnejšie zo všetkých zubov. Deti aj dospelí majú štyri očné zuby. sú tiež najsilnejšie zo všetkých zubov.

3. PREMOLÁRE

Premoláre sú väčšie ako rezáky a očné zuby. Majú mnoho hrebeňov a pomáhajú žuť a drviť potravu. Dospelí majú osem premolárov. Batoľatá ich však nemajú a ako trvalé zuby sa objavujú u detí vo veku 10 až 12 rokov.

4. MOLÁRE

Stoličky sú naše najväčšie zuby a majú podobnú rolu ako premoláre. V ústach je ich celkom 12.

 

Udržujte svoje zuby čisté a zdravé používaním zubných kefiek IONICKISS.

Svoje zuby a ďasná si môžete udržať v kondícii dodržiavaním týchto každodenných návykov:
 

- čistenie zubov dvakrát denne,

- vyvážená strava,

- zníženie príjmu cukru z potravín a nápojov.

Pravidelné čistenie zubov, návšteva zubnej hygieny a kontrola u vášho zubného lekára vám pomôžu udržať vaše zuby zdravé a prípadné problémy okamžite riešiť.

Ionizačná zubná kefka IONICKISS je vhodný ako prevencia zubných ochorení - vaše zuby budú až o 48% čistejšie.

Vďaka revolučnej technológii založenej na sile iónov zmení čistenie zubov týmito kefkami váš pohľad na dentálnu hygienu. Zubný povlak a zápal dásní sa stanú minulosťou a váš úsmev bude žiarivejší. Zdravie začína v našich ústach. Prevezmite svoje zdravie do vlastných rúk so zubnými kefkami IONICKISS.