Cukrovka a starostlivosť o zuby

 

Cukrovka alebo diabetes mellitus je veľmi časté závažné chronické ochorenie, ktoré má negatívny vplyv na imunitný systém človeka, a jeho výskyt celosvetovo stále stúpa. Napriek tomu, že ide o chorobu, ktorá zatiaľ nie je vyliečiteľná, možno vhodnou životosprávou a v spolupráci s lekármi regulovať hladinu glukózy v krvi a predísť tak mnohým závažným zdravotným komplikáciám.

Depositphotos_135063230_XL

Výrazne častejší je diabetes mellitus II. typu (získaná cukrovka, non-inzulín-dependentný). Je spôsobený zníženou citlivosťou tkanív vlastného tela na inzulín (relatívny nedostatok), ktorá vedie spočiatku k hyper-inzulinémii a neskôr k znižovaniu jeho sekrécie. Postihuje hlavne osoby strednej a staršej generácie, výskyt s vekom stúpa. Na jeho vzniku má podiel aj dedičnosť, ale dôležitým faktorom je nezdravý spôsob života a obezita.

Diabetes mellitus I. typu (vrodený, inzulín-dependentný) začína obvykle v detstve alebo v mladosti a jeho príčinou je absolútny nedostatok inzulínu. Dochádza k nemu v dôsledku autoimunitnej deštrukcie beta buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu.

U diabetikov je jednoznačne dokázané zvýšené riziko zápalu tkanív, teda aj tkanív držiacich zub v ústach (tzv. parodontitis). Existuje priama úmera medzi trvaním cukrovky, hladinou cukru v krvi (glykémiou) a stratou podporných tkanív zuba (parodontu). U jedincov s dobre kompenzovaným diabetom nedochádza k takýmto výkyvom hladiny cukru v krvi a cievne zmeny sú pomalšie. Štrukturálne a funkčné zmeny na cievach parodontálnych tkanív sú podobné tým, ktoré sa popisujú na očnej sietnici a glomeruloch obličiek diabetikov. Dochádza k porušeniu bariérových funkcií imunitného systému, čo spôsobuje zvýšenú náchylnosť na infekciu a oneskorené hojenie rán (napríklad aj po vytrhnutí zuba).

Ak máte cukrovku, je pre vaše telo ťažšie bojovať s baktériami povlaku, ktoré môžu vyvolať gingivitídu (zápal ďasien). Pri nedostatočnej individuálnej domácej starostlivosti o chrup, a ak sa gingivitída nelieči, môžu problémy prerásť do chronického štádia v parodontitídu. Medzi cukrovkou a parodontitídou je preukázaný obojstranný vzťah. Rovnako ako diabetes môže zhoršovať parodontitídu, môže pokročilá parodontitída zhoršovať diabetes.

Prístup dentálnych hygieničiek a zubných lekárov k pacientom s diabetom I. a II. typu sa zásadne nelíšia. U každého diabetika by mal byť vyšetrený a priebežne sledovaný stav parodontu (vrátane detí od šiestich rokov). Hlavná je včasná a adekvátna liečba. Navštevujte pravidelne svojho zubného lekára a dentálnu hygieničku. Upozornite ich, že máte cukrovku. Poraďte sa s nimi o správnej starostlivosti o chrup a ďasná, prípadne o zubnú náhradu.

 

Sliny diabetika obsahujú zvýšenú hladinu cukru. Ten priťahuje mikroorganizmy a vytvára im veľmi vhodné podmienky na ďalší rast. Diabetes môže viesť k výraznému zníženiu sekrečnej kapacity slinných žliaz tzv. xerostómii. Suché, drobivé potraviny, ako sú obilniny a sušienky, môže byť veľmi ťažké žuť a prehĺtať. Medzi ďalšie komplikácie patria vredy v ústnej dutine či lepenie jazyka na poschodí. Pacienti s xerostómiou sa často sťažujú na poruchy chuti, bolesti jazyka (glossodynia) a zvýšenú potrebu piť vodu, a to najmä v noci. Xerostómia môže viesť k značnému zvýšeniu výskytu zubného kazu a šíreniu zápalov. Ruka v ruke so xerostómiou ide aj zápach z úst. So zníženým množstvom slín súvisí aj atrofia ústnej sliznice (najmä atrofická glossitis) a jednoduchšia tvorba otlakov (dekubitov) pod snímacími zubnými náhradami.

K ďalším chorobám ústnej dutiny spájanými s cukrovkou patrí kvasinkové ochorenie spôsobené Candidou albicans. Vyššie hladiny glukózy v krvi zaisťujú lepšie životné prostredie pre kvasinky v ústnej dutine diabetikov. Jedná sa o škvrny, ktoré môžu byť červené, biele alebo oboje farby. Škvrny sa často nachádzajú na poschodí alebo na zadnej strane jazyka. Liečba infekcie kvasinkou Candidou je pomerne zložitá a potrebuje komplexné posúdenie stavu lekárom. Jednou z možností je predpísanie fungicíd, či kortikoidov. V umelej zubnej náhrade (protéze), môže kvasinka tiež prežívať. Preto treba protézu tzv. rebazovať (výmena protézneho lôžka) alebo nechať zhotoviť úplne novú. Diabetikom možno pre zníženie rizika kvasinkovej infekcie odporučiť používanie škrabky na jazyk. Škrabkou si niekoľkokrát prejdite smerom od koreňa jazyka k jeho špičke. Očistu jazyka vykonávajte dvakrát denne. Vhodné je tiež po mechanickom čistení dezinfikovať celkovú alebo čiastočnú snímateľnú zubnú náhradu roztokom pripraveným zo šumivej tablety.

Veľká časť diabetikov II. typu sa lieči s vysokým krvným tlakom (súčasť metabolického syndrómu). Pokiaľ sú v medikácii hypertenzie použité blokátory kalciových kanálov (najmä nifedipín), vzniká často u pacientov s nedostatočnou ústnou hygienou hyperplastická gingivitída.

Diabetes mellitus je tiež považovaný za jeden z rizikových faktorov na zavádzanie zubných implantátov. Najmä u diabetikov s nedostatočne kompenzovaným ochorením môže byť zrastanie titánového implantátu s kosťou (oseointegrácia) ovplyvnené negatívne.

 

Pri ochorení cukrovkou by ste rozhodne nemali podceňovať prevenciu. Nezabúdajte si čistiť zuby mäkkou zubnou kefkou s pastou s fluoridmi dvakrát denne, vrátane medzizubných priestorov. Diabetik reaguje zápalom aj na také množstvo zubného povlaku, aké by u zdravého jedinca pražiadne ťažkosti nevyvolalo. Preto je veľmi dôležité, aby chorý cukrovkou dbal o svoju zubnú hygienu ešte dvakrát starostlivejšie ako zdravý človek. Pokiaľ si neviete rady, aké dentálne pomôcky sú pre vás najlepšie, alebo neviete, aká technika čistenia je práve pre vás vhodná, neváhajte navštíviť odborníka a konzultujte to s dentálnou hygienistkou alebo zubným lekárom.

Pre zdravý chrup je okrem prevencie dôležité aj pravidelné meranie glykémie. Dodržiavanie vyváženého jedálnička je základ, pozor si potom rozhodne dajte na fajčenie. Fajčenie v kombinácii s diabetom totiž mnohonásobne zvyšuje riziko vzniku vážnych komplikácií a ochorení ďasien alebo aj straty chrupu.

Bc. Aneta Stryjová, DiS. v spolupráci s vedením ADH SR