Mýty o zuboch

 

Do ordinácií zubných lekárov a dentálnych hygieničiek prichádzajú pacienti s mnohými domnienkami a polopravdami o zuboch. V tomto článku sme sa zamerali na tie úplne najčastejšie.

Depositphotos_31885049_xl-2015

 

Stav ústnej dutiny priamo cez zažívací trakt ovplyvňuje celkové zdravie. Poďme si tie najväčšie mýty vyvrátiť a pomôžme tak správnou starostlivosťou našej kondícii a imunite.

  

1. Keď nebudem jesť sladké, nebudem mať kazy

 

Zubný kaz sa netvorí len po nadmernej konzumácii sladkého, ale môžu ho mať na svedomí aj kyslé potraviny alebo nápoje, ktoré naleptávajú sklovinu. Skôr než množstvo je pre zuby nebezpečné, ako často si tieto potraviny doprajeme.

Sladké a kyslé je dobré konzumovať spoločne s hlavnými jedlami a následne dopriať zubom dostatok času na regeneráciu. Po konzumácii rizikových potravín je vhodné ihneď si vypláchnuť ústa čistou
vodou.

S prípadným čistením počkajte aspoň 30 minút.

 

2. Žuvačka vyťahuje plomby

Žuvačka môže skutočne vyťahovať zubné výplne, ale len tie nekvalitne urobené, staré, prasknuté alebo inak narušené.

Naopak, žuvanie žuvačiek bez cukru po jedle v rozumnej miere prospieva ústnej dutine tým, že zvyšuje produkciu slín a tým rýchlejšie vyrovnáva hodnotu pH. Zubnú kefku však nenahradí. Nežujte dlhšie ako 5 minút, nech nedochádza k preťažovaniu čeľustného kĺbu.

 

3. Zuby by som si mal čistiť po každom jedle

Všetkého veľa škodí. Vyčistite si zuby najskôr 30 minút po jedle, aby sa stačilo vyrovnať pH v ústach a čistenie neporušilo sklovinu. Pokiaľ si ale zuby čistíte poctivo vrátane medzizubných priestorov, úplne
vám postačí čistenie ráno a večer.

4. Jablko na noc mi vyčistí zuby

Nie každá babská rada je radou nad zlato. Jablko obsahuje cukry, ktoré sú hlavnou potravou pre kariogénne (kazotvorné) baktérie a zároveň je aj kyslé, teda znižuje pH v ústach. Bez následného vyčistenia môže cez noc v ústach vytvoriť peknú pohromu.

Túto metódu skutočne neodporúčame.

 

5. Zuby sa mi čistením ošúpu

Zub je najtvrdšia substancia v našom tele, ale časté čistenie napríklad po každom jedle, nevhodnou extra tvrdou kefkou, agresívnou horizontálnou technikou a neprimeraným tlakom, môže na povrchu
zubu spôsobiť mikroskopické zárezy a predovšetkým ústup ďasien. Dôjde tak k odhaleniu citlivého krčku zubu, ktorý nepríjemne reaguje na teplé a studené podnety.

 

6. Zuby si čistím odporúčané 2 minúty 2x denne, a to stačí

Viac ako dĺžka a frekvencia čistenia je dôležitá kvalitná precízne zvládnutá technika, teda spôsob, akým si zuby čistíme. Ďalej je to výber vhodnej kefky, hlavice a pomôcok pre dôkladné vyčistenie
medzizubných priestorov.

Skúste plakové tablety, ktoré poskytnú spätnú väzbu o tom, ako precízne sa vám darí zuby vyčistiť. Aj keď vytiahnete kefku z úst až po desiatich minútach, nemusí to znamenať, že došlo k dokonalému
odstráneniu zubného povlaku.

 

7. Kazivosť zubov sa dedí

Podoba zubov a ich kondícia sa vytvárajú už v prenatálnom veku. Teda do určitej miery zuby dostanú do vienka špecifické vlastnosti ešte pred narodením.

Určite možno podediť nesprávne návyky zubnej hygieny, avšak pokiaľ sa človek svojim zubom venuje a naučí sa ako sa o ne správne starať, môže prežiť celý svoj život so zdravými zubami bez jediného kazu.

 

8. Keď nemám tvrdú kefku, nevyčistím si zuby dostatočne

Príliš tvrdá hlavica kefky dokáže poškodiť ďasná, čo sa môže neskôr stať úrodnou pôdou pre množenie rôznych patogénov. Ideálne sú také vlákna, ktoré efektívne odstránia povlak.

Pokiaľ sa pokúšate o zmenu a prechádzate z tvrdej kefky, vyskúšajte hlavice so stredne tvrdými vláknami. Vždy treba prispôsobiť aj techniku ​​čistenia, teda hlavne príliš netlačiť.

 

9. Jednozväzková kefka a medzizubná niť je zbytočnosť

Ani tomu tak nie je. Ani najlepšia bežná hlavica sa do medzizubných priestorov nedostane a v tej chvíli musí nastúpiť menšia varianta - teda jednozväzková kefka a medzizubná kefka, či zubná niť.

Medzizubný priestor každého človeka je inak veľký, a tak si vyžaduje aj viac rôznych veľkostí týchto dentálnych pomôcok. Pre ich správny výber odporúčame návštevu ordinácie zubnej hygieny, kde vám
s výberom na mieru odborne poradia.

 

 

10. Fluoridové prípravky škodia

Fluoridy preukázateľne posilňujú povrch zubnej skloviny, aby dokázal dlhšiu dobu odolávať kyselinám baktérií zubného povlaku, ktoré môžu spôsobiť zubný kaz. Dôležitá je miera používaného fluoridu, ktorú treba konzultovať s odborníkom, a to predovšetkým u detí.

Aj v tomto platí: všetko s mierou.

 

11. Bielenie zubov je pre moje zuby škodlivé

Bezpečné a efektívne bielenie zubov ponechajte na oprávnenom odborníkovi, v tomto prípade sa jedná vždy iba o dentálnu hygieničku alebo zubného lekára.

Profesionál dokáže posúdiť, či vaše zuby potrebujú odstrániť iba povrchové pigmentácie z kávy, čaju či fajčenia dôkladným ordinačným čistením alebo či váš úsmev rozžiaria moderné metódy bielenia
zubov.

 

12. Mliečne zuby nie je potrebné čistiť

Naopak! S čistením treba začať už od prvého zúbku. Tejto téme sme sa dôkladne venovali v podcaste časopisu Mamička. Odporúčame si ho pozorne vypočuť. Alebo, čo sa v mladosti naučíš, v starobe ako
keď nájdeš.

13. Zubnú náhradu alebo korunku nemusím čistiť

 

Zubná náhrada alebo korunka síce už nepodlieha skaze, avšak treba tieto náhrady udržiavať v čistote, bez zubného povlaku a zvyškov jedla.

O zubné implantáty sa musíme starať dokonca ešte starostlivejšie ako o vlastné zuby.

Nahromadený zubný povlak sa potom stáva úrodnou pôdou pre baktérie, ktoré napádajú ďasná a spôsobujú ich zápal (gingitívu), či zápal parodontu (parodontózu).

 

14. V tehotenstve sa viac kazia zuby


S týmto argumentom sa stretáva mnoho ordinácií, avšak je nie celkom odôvodnený. 

Je pravdou, že na začiatku tehotenstva, kedy dochádza k častému zvracaniu, môže byť náchylnosť zubov k zubnému kazu väčšia a hormonálne zmeny môžu spôsobiť opuchy ďasien a ich vyššiu krvácavosť. Oba problémy ale vyriešia pravidelné správne čistenie zubov vrátane medzizubných priestorov.

 

15. Kloktáním ústnej vody sa zbavím zubného povlaku


Manuálne odstránenie povlaku žiadna ústna voda nenahradí. Ústna voda dokáže príjemne osviežiť váš dych a oddiali usadzovanie nového zubného povlaku.

Ionizačné kefky IONICKISS sú tou najlepšou voľbou pre zuby. Bez obáv môžete nechať časť svojej práce na výdatnej sile iónov, ktorá zaistí dlho hladké zuby bez zubného povlaku.