8 dôvodov, prečo MUDr. Alica Pavlasová odporúča svojim klientom ionizačné zubné kefky

Spýtali sme sa MUDr. Alice Pavlasovej aký má názor na japonské ionizačné zubné kefky IONICKISS. 

MUdr. Pavlasova

Mali ste možnosť testovať revolučnú novinku v starostlivosti o chrup – ionizačné kefky IONICKISS. Aký na vás tento produkt urobil dojem?

Áno, testovala som prvý krát ionizačné zubné kefky sama na sebe a bola som prekvapená, ako sú zuby po čistení hladké bez zubného povlaku. O tejto technológii som sa dozvedela až v poslednej dobe, prečítala som si klinické štúdie a články a presvedčila som sa, že skutočne výborne funguje nielen u mňa a mojej rodiny, ale aj u mojich pacientov.

Aké sú podľa vás najväčšie výhody  kefky IONICKISS? budete ju odporúčať svojim pacientom?

Zásadnú výhodu vidím v efektívnejšom odstraňovaní zubného povlaku. Povlak obsahuje bakteriálne enzýmy, ktoré oslabujú zubnú sklovinu a tak dochádza k vzniku zubného kazu, zápachu z úst, zápalu ďasien, chronickým zápalom a paradentóze. O zdravie v našich ústach rozhoduje práve zubný povlak. Preto, ak budeme zubný povlak pravidelne a efektívne odstraňovať, budeme mať zuby zdravé a vyhneme sa ochoreniam, ktoré spôsobuje.

Ionizačnú kefku odporúčam svojim pacientom, pretože som sa presvedčila o viditeľnom zlepšení odstraňovania zubného povlaku.

Súhlasíte s tým, že používanie zubnej kefky IONICKISS je veľmi vhodné pre pacientov so zubným strojčekom?

Áno, rozhodne by som pacientom so zubným strojčekom ionizačnú kefku odporučila. Pacienti so strojčekmi musia dodržiavať ústnu hygienu dôslednejšie z dôvodu vyššej kumulácie zubného povlaku. Obzvlášť pri fixných strojčekoch sa na aparáte zachytávajú aj zvyšky jedla. Preto by som odporučila ionizačnú kefku - akúkoľvek z radu SOFT a na dočistenie jednoznačne jednozväzkovú kefku. Pri strojčekoch taktiež odporúčam používanie medzizubných kefiek a pravidelnú návštevu dentálnej hygieny.

Ako podľa odborníka vypadá ideálna starostlivosť o ústnu dutinu?

Pacientom odporúčam čistenie zubov 2x denne, ráno a večer. Večernému čisteniu by sme mali venovať najväčšiu pozornosť. Je dôležité sa pri tomto čistení zamerať taktiež na medzizubné priestory. Dnes už existuje množstvo vhodných doplnkov, ktoré pacientom uľahčujú ústnu hygienu ako napr. medzizubné kefky, čističe jazyka, zubné sprchy a pod. S ionizačnou kefkou sa starostlivosť o chrup posúva opäť o veľký krok vpred.

Aký je váš názor na množstvo škodlivých látok obsiahnutých v zubných pastách a môže byť podľa vás riešením čistiť si zuby ionizačnou kefkou bez použitia pasty?

Ionizačnú kefku je možné používať s pastou aj bez, pričom použitie pasty nemá nežiaduce účinky pri odstraňovaní zubného povlaku. Za seba by som odporúčala starostlivo vyberať zubnú pastu podľa zloženia. Vyskúšala som si, že zdravou alternatívou môže byť aj čistenie bez pasty s ionizačnou kefkou, kedy sa paste celkovo vyhnete, no zubný povlak efektívne odstránite.

Často sa taktiež diskutuje o škodlivosti fluóru a jeho nepriaznivých účinkoch na zdravie ľudského organizmu...

V posledných rokoch sa objavilo veľké množstvo štúdií na túto tému. V malom množstvo má fluorid pozitívne účinky, no jeho nadmerný príjem môže byť aj škodlivý. Dnes sa ustúpilo od užívania fluoridových tabliet a pozornosť sa viac sústredí na pestrosť stravy (napr. fluoridy nájdeme v rybách obilninách, mliečnych výrobkoch, orechoch, alebo fluoridovaných soliach a minerálnych vodách), ktorá denný príjem fluoridu plne pokryje.

Sú ionizačné náboje pre človeka bezpečné? môžu byť mamičky malých detí alebo tehotné ženy bez obáv?

Ako som sa dozvedela z odborných článkov a štúdií, ionizačné náboje v kefke IONICKISS sú veľmi nízke a absolútne bezpečné pre ľudí.

Práve nastávajúce mamičky a deti majú často problém so zubným povlakom a zubným kazom. U tejto skupiny sú ionizačné kefky práve naopak odporúčané. V Japonsku majú ľudia ionizačnú kefku k dispozícií viac ako 20 rokov a neboli hlásené žiadne riziká.

Majú podľa vás ionizačné zubné kefky potenciál úplne nahradiť bežné manuálne zubné kefky, vzhľadom k ich väčšej účinnosti?

Podľa môjho názoru  ide o manuálnu zubnú kefku, ale čo sa týka efektu odstraňovania zubného povlaku, porovnávala by som ju skôr so sonickými automatizovanými kefkami. Myslím si, že si ionizačné zubné kefky nájdu svoju veľkú skupinu priaznivcov, ktorý chcú mať skutočne zdravé a čisté zuby.