Silnejšia imunita vďaka zdravým zubom

Počas zimy si asi každý z nás snaží nejakým spôsobom posilniť svoju imunitu. Ideme na to správne?

 Obrázok článku

Skúsme si najprv zodpovedať otázku, aký je náš najdôležitejší imunitný orgán. Poznáte správnu odpoveď? Sú to prekvapivo naše črevá. Štúdie dokazujú, že 70-80% nášho imunitného systému sa nachádza práve v črevách. Mikroorganizmy, ktoré črevá osídľujú, vytvárajú akýsi ekosystém, ktorý sa nazýva črevný mikrobióm. Pre predstavu, tento mikrobióm obsahuje množstvo mikroorganizmov v rádoch desiatok biliónov. Dohromady potom majú 150 krát väčší genóm ako ľudské telo. To už je teda slušný náklad, čo poviete? A čo vlastne dokážu?

Črevné baktérie produkujú viac ako polovicu vitamínu K, ktorý potrebujeme k správnemu fungovaniu zrážanlivosti krvi. Taktiež sa tu tvoria vitamíny skupiny B, niektoré aminokyseliny, alebo hormóny, ktoré ovplyvňujú ukladanie tukov v tele. A pozor, v črevách tiež vzniká väčšina endorfínov. Preložené do zrozumiteľnej reči, osadenstvo našich čriev má vplyv na našu náladu, zdravotný stav, alebo našu telesnú hmotnosť.

Naše tráviace ústrojenstvo prichádza niekoľkokrát denne do styku s vonkajším okolím, a to hlavne prostredníctvom jedla a prijatých tekutín. Zdravé črevo potom spolu s mikroorganizmami chráni naše telo tým, že neprepúšťa škodlivé látky do nášho krvného obehu.

Dosť ale bolo teórie. Poďme sa pozrieť ako prakticky podporiť naše trávenie a spolu s ním aj našu imunitu.

Zdravé ústa. Čím sú naše ústa zdravšie, tým zdravšie je celé naše tráviace ústrojenstvo, silnejšia imunita, a teda aj celé telo. Pri jedle, pití, alebo čistení zubov sa určitá časť baktérií z našich úst dostáva do tela. Pri vyváženej ústnej mikroflóre to nie je žiadny problém. Ak ale napríklad kvôli pretrvávajúcemu zápalu ďasien máme v ústach viacej tých škodlivých baktérií, vytvárame si predpoklad na rôzne zdravotné problémy. Viacej sa môžete dozvedieť tu Zdravé ústa, zdravý človek.

Absolútne kľúčovú úlohu pre udržanie zdravých úst zohráva správna domáca starostlivosť o zuby, hlavne efektívne odstraňovanie zubného povlaku – živnej pôdy pre škodlivé baktérie. Pre začiatok môžete vyskúšať našu ionizačnú zubnú kefku IONICKISS, ktorá odstráni až o 48% viac povlaku ako bežné kefky.

 

 

Antibiotiká. Tu jednoznačne platí, že menej je viac. Ak je to len trochu možné, vyhnite sa im oblúkom. Užívaním antibiotík totiž zlikvidujete v črevách veľké množstvo mikroorganizmov,  a to ako tých nežiadúcich, tak bohužiaľ aj tých veľmi užitočných. Návrat k normálu trvá od niekoľkých dní až po niekoľko mesiacov.  

Správne zloženie našej stravy. Nevhodné sú hlavne rafinované potraviny, ako je biely cukor, alebo výrobky z bielej múky a tiež tučné mäso s množstvom nasýtených mastných kyselín. Naopak, vlákniny si môžete naložiť čo vám hrdlo ráči. Žiaduce sú čerstvé potraviny, alebo aj tie konzervované prírodnými postupmi ako je kvasenie, sušenie, či zamrazenie. Ak nie sme schopní prijať v strave vitamíny, ktoré potrebujeme, nie je úplne od veci siahnuť po potravinových doplnkoch a doplniť tak napríklad vitamín D, ktorého máme v našich zemepisných šírkach hlavne v zime nedostatok, alebo vitamín A, ktorý je účinným antioxidantom dôležitým pre naše imunitné procesy.