Mikrobióm v ústach

 

V tomto článku sme sa zamerali na to, aké organizmy žijú prirodzene v ústach a aké sú následky narušenej rovnováhy ústnej mikroflóry. Niektoré z nich môžu byť skutočne vážne s dopadom na celkové zdravie človeka.

 

Po prečítaní článku môžete získať pocit, že má každý človek v ústach pomerne veľkú zoo plnú rozmanitých druhov mikroorganizmov. Dozviete sa, akým spôsobom sa o ne starať tak, aby bola zachovaná rovnováha a ako nepriateľské baktérie udržať na uzde.

 

Aké mikroorganizmy prirodzene žijú v ústach?

Väčšina mikroorganizmov, ktoré obývajú ústnu dutinu, žije u zdravého človeka v symbiotickom vzťahu. Symbióza znamená, že hostiteľ aj hosť spoločne existujú vo vzájomnom prospechu. Takzvané dobré baktérie pozorne sledujú premnoženie druhov baktérií, ktoré môžu poškodiť ľudské zdravie a zabraňujú prilepeniu týchto mikroorganizmov na sliznicu alebo povrch zubu.

V ústach sa prirodzene vyskytujú najmä tieto rody mikroorganizmov: Streptococcus, Eubacteria, Fusobacterium, Capnocytophaga, Eubacteria, Staphylococcus, Eikenella, Porphyromona, Leptotrichia, Prevotella, Peptostreptococcus, Treponema, Actinomyces, Granuli.

Na stave ústnej mikroflóry priamo závisí vznik ochorenia ako je zubný kaz, zápal ďasien (gingivitída) alebo zápal parodontu (parodontitída), ktoré sú najčastejšími bakteriálnymi infekciami v ľudskom tele.

Premnožené nepriateľské mikroorganizmy môžu dokonca viesť k závažným systémovým ochoreniam, ako je bakteriálna endokarditída, diabetes mellitus, predčasný pôrod, nízka pôrodná váha bábätka, zápal pľúc, astma, kardiovaskulárne ochorenia a vysoký krvný tlak.

 

Ako súvisí zubný povlak s mikroorganizmami v našich ústach?

Mikroorganizmy prítomné v ústnej dutine ihneď po vyčistení zubov začnú vytvárať prvú ochrannú vrstvu na zuboch tzv. pelikulu. Tá sa tvorí necelé dve hodiny a do nej nasadajú ďalšie druhy baktérií. Mikroorganizmy sa hromadia a tvoria ďalšie vrstvy, čo vedie k vytvoreniu mnohobunkovej matrice zubného povlaku. Na udržanie zdravých zubov a ďasien je kľúčové túto vrstvu každých 24 hodín dôkladne mechanicky rozrušiť a odstrániť ju zubnou kefkou a medzizubnými pomôckami. Čím je plak starší, tým viac v spodných vrstvách bez prísunu kyslíka začínajú žiť agresívne patogénne baktérie. Mäkký zubný povlak začína tvrdnúť a vzniká z neho zubný kameň.

Pri postihnutí parodontu hrajú dôležitú úlohu najmä gramnegatívne anaeróbne baktérie (napr. Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis), ktoré vedia rozrušiť dno ďasňového žliabku a prestupovať hlbšie ku koreňu zuba a tým nenávratne rozpúšťať kosť. Na vznik zubného kazu má vplyv predovšetkým prítomnosť baktérií Strepotococcus sobrinus, Strepotococcus mutans a Laktobacillus. Ich činnosťou dochádza k metabolizovaniu sacharidov z potravy na kyseliny, ktoré narúšajú (demineralizujú) zubnú sklovinu, a tým vzniká zubný kaz.

Ústny mikrobióm je veľmi krehký a náchylný na nerovnováhu, teda na premnoženie nepriateľských mikroorganizmov. Dutina ústna nie je sterilná a rozhodne nie je žiadúce ju prehnane chemicky dezinfikovať, pretože práve vďaka tomu môže vzniknúť nerovnováha (dubióza), ktorá dá priestor na premnoženie plesní, kvasiniek a agresívnych kmeňov baktérií.

Pri nedostatočnej dentálnej hygiene sa nepriateľské baktérie premnožia a môžu infikovať ďalšie orgány. Môžu tak mať na svedomí napríklad bakteriálnu endokarditídu. Ochorenie parodontu má úzku súvislosť s ochoreniami dýchacieho systému, pretože ústna mikroflóra môže slúžiť ako zásobáreň rôznych respiračných patogénov.

Nedávny výskum vykonaný na Harvardskej univerzite dokonca ukázal, že ústné baktérie menom Porphyromonas gingivalis môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako je Alzheimerova choroba.

Môžu probiotiká pomôcť znížiť premnoženie nepriateľských baktérií?

Probiotiká priaznivo ovplyvňujú a posilňujú osídlenie priateľských baktérií v našom organizme. Môžu pomôcť neutralizovať vysoko kyslé prostredie ústnej dutiny a tým zabrániť aktivite nepriateľských baktérií. Avšak dobre zvládnutá ústna hygiena je nezastúpiteľná.

Podľa klinickej štúdie budú so zubnou kefkou IONICKISS vaše zuby o 48% čistejšie*, a to aj v ťažko prístupných miestach.

Japonský samuraj v boji so zubným povlakom pomáha k udržaniu ústnej mikroflóry v symbióze. Sonický pohyb pri rade IONPA pomáha ešte účinnejšie odstrániť povlak.

*) Klinické zhodnotenie ionizačnej zubnej kefky pri odstraňovaní povlaku a zníženie gingivitídy (november 1996), University of Marquette, School of Dentistry: Ronald L. Van Swol, Donald E. Van Scotter, Jeffrey J. Pucher, Andrew R. Dentino