Ochorenie ďasien a kefky IONICKISS

Skúsená zubná hygienička Aneta Stryjová, Dis., ktorá vedie našu online poradňu, nám v tomto článku objasňuje, aký je rozdiel medzi gingivitídou (zápalom ďasien) a paradontitídou (zápalom parodontu) a ako je možné tieto ochorenia liečiť či zmierniť.

 

Zápal ďasien - gingivitída

Zápal ďasien je rané štádium ochorenia ďasien spôsobené hromadením baktérií zubného povlaku na tkanivách okolo zubov. Pokiaľ nedôjde k pravidelnému a dôkladnému odstráneniu zubného povlaku, baktérie začnú dráždiť ďasno a spôsobia jej zápal. Zápal ďasien sa často nemusí prejavovať bolesťou, ani inými viditeľnými príznakmi. Typickým prejavom zápalu ďasien sú začervenané ďasná, ktoré ľahko krvácajú. Dochádza tiež k opuchu ďasna a postupnému odhaľovaniu zubných krčkov a koreňov zubov. Kľúčové pre liečbu zápalu je denné mechanické odstraňovanie zubného povlaku zubnou kefkou.

Dobrou správou je, že ak sa ochorenie ďasien podarí zachytiť v počiatočnej fáze, je možné ho úplne vyliečiť. Pri neliečenom zápale ďasien prechádza ochorenie do ďalšej fázy...

 

Zápal parodontu - parodontitída

Parodont sú podporné tkanivá zubov. Parodontitídu spôsobuje usadzovanie bakteriálneho povlaku nad okrajom ďasien a pod ním - v priestore, kde ďasno prilieha ku koreňu zuba. Môže to viesť k nezvratnému poškodeniu kosti a tkanív, v ktorých zuby držia. Prípadné ďalšie faktory existujúce zmeny vždy zhoršia. Parodontitída je konečnou stanicou na ceste ochorením ďasien. Na rozdiel od gingivitídy (zápal ďasien) je tento stav nezvratný a často má závažné, dlhodobé následky.

Neliečená parodontitída je zdrojom infekcie pre celý organizmus. Baktérie z úst a ich toxíny sa preukázateľne roznášajú krvným obehom aj do vzdialených orgánov v ľudskom tele a môžu vyvolávať zápaly a podporovať vznik ďalších ochorení (infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda atď.). Preto je mimoriadne dôležité, aby ste problém nenechali dôjsť takto ďaleko.

Liečba začína profesionálnym ošetrením - hĺbkovým vyčistením zubov, predovšetkým od zubného kameňa, plaku a škodlivých baktérií aj v priestore pod ďasnom, ktoré obvykle vykonáva dentálna hygienička. Úspešnosť liečby a prevencia z veľkej časti závisí od pacientovej informovanosti, svedomitosti a ochoty. Najdôležitejším preventívnym opatrením je totiž kvalitne vykonávaná domáca hygiena ústnej dutiny, ktorá výrazne redukuje bakteriálny zubný povlak.

Domáca starostlivosť má teda pri týchto ochoreniach jednu z hlavných rolí. Práve s tým vám môže významne pomôcť ionizácia a ionizačné kefky.

Techniku ​​čistenia nevieme sami od seba a väčšinou nás ju ani nenaučili rodičia. Preto sú tu dentálne hygieničky. Tie tiež pomáhajú s výberom medzizubných pomôcok a s nácvikom ich správneho používania.

 

 
 

Ja osobne som trochu konzervatívna, a hoci ako odborník viem, že mechanická kontrola povlaku je základ, rada si dám na kefku trochu obľúbenej zubné pasty. Vyhovuje mi kombinácia, ktorú získam – svieži dych a super hladké zuby.

Nadšená som z jednozväzkovej (single tuft) hlavice, ktorú pohodlne vymeníte na existujúce telo kefky a užívate si ionizačné technológie aj pri dočisťovaní. Rovnako ako maliar potrebuje pre maľovanie detailov ten najmenší a najjemnejší štetec, tak sa ani my pri precíznom čistení zubov nezaobídeme bez jednozväzkovej zubnej kefky.

A ako mamička oceňujem aj kompatibilitu detskej rukoväte s jednozväzkovou hlavicou, ktorú ľahko získate jednozväzkovú ionizačnú kefku - na dočistenie detských zúbkov je tato varianta perfektná.

 

 

 

 

Za seba kefku určite odporúčam!

Ak potrebujete poradiť alebo sa opýtať na otázky z oblasti zubnej hygieny, rada vám odpoviem v poradni IONICKISS (poradna@ionickiss.cz)

Vyskúšala som už veľa kefiek a musím povedať, že IONICKISS ma veľmi baví. Malá, kompaktná kefka, ktorá môže byť všade s vami, a to aj na cestách. Pre pacientov s parodontitídou vidím hlavné výhody v kónickom tenčenom vlákne, ktoré je veľmi poddajné a ľahko sa dostáva do menej dostupných miest bez toho, aby sme museli na kefku tlačiť. Mäkučké vlákna majú 2 dĺžky, krátke dokonale vyčistia povrch zuba a dlhšie lepšie dosiahnu hlbšie do parodontálneho vrecka, než vlákna klasické. V prvých dňoch môžete pri čistení vnímať vyšší masážny efekt kónického vlákna na ďasná.