Potraviny, ktoré našim zubom škodia najviac

IMG_1004 (1) (2)

Nezáleží koľko máte rokov, alebo akú máte telesnú konštitúciu. Príčiny vzniku zubného kazu vo veľkom percente prípadov môžeme ovplyvniť. Dôležitú úlohu zohráva okrem správneho čistenia zubov, pravidelných návštev zubára a dentálnej hygieničky, aj výber jedla a pitia. Zatiaľ čo niektoré jedlá našim zubom škodia, iné obsahujú látky pre zuby prospešné. Ktorým potravinám by bolo lepšie sa vyhnúť? Poďme sa im pozrieť na zúbok.

Jednou z hlavných príčin vzniku zubného kazu je zubný povlak. Bezfarebná alebo belavá vrstva baktérií, ktorá sa neustále tvorí na zuboch. V zubnom povlaku žijú baktérie, ktoré premieňajú cukry z jedla na kyseliny, ktoré oslabujú zubnú sklovinu. Zub s narušenou zubnou sklovinou zostáva nechránený, takže u neho ľahšie vzniká zubný kaz. Tu sa dozviete viac o tom, ako sa efektívne zbaviť zubného povlaku?

Potraviny škodlivé pre naše zuby majú v zásade spoločné to, že obsahujú cukor (potravu pre baktérie žijúce v povlaku), kyseliny (oslabujú zubnú sklovinu) alebo rovno oboje. Najviac škodlivé potraviny a nápoje logicky obsahujú tieto látky vo veľkej miere. Ktoré to teda sú?

Cukrovinky. Jednoznačne na špici nášho rebríčka. Najhoršie si samozrejme vedú tie, ktoré sú mäkké, žuvavé a lepia sa nám na zuby. Sú to napríklad rôzne karamelky, turecký med alebo aj gumové medvedíky. Tieto sladkosti dlho priľnú na zuboch a medzi nimi a po dlhú dobu poskytujú baktériám potravu.

Ovocie a ovocné šťavy. Ovocie obsahujú mnoho vitamínov, minerálov a vlákniny, teda látok prospešných pre náš organizmus. Čo sa úst týka, vitamín C je dôležitý pre zdravie našich ďasien, vláknina zase podporuje tvorbu slín. Na druhej strane nie je ovocie ideálne pre zuby kvôli prítomnosti cukrov a často aj vysokému množstvu kyselín. Najmä potom citrusové plody majú pri príliš častej konzumácii potenciál sklovinu poškodiť. A pozor, do rovnakej kategórie môžeme zaradiť zo zeleniny napríklad aj paradajky a výrobky z nich.

Alkohol. Vo väčšej či menšej miere obsahuje cukor a kyseliny, ktoré narúšajú pH v ústach a napomáhajú množeniu baktérií spôsobujúcich zubný kaz. Navyše alkohol celkovo vysušuje a redukuje tak množstvo slín v ústach. A pretože sliny hrajú v boji proti zubnému kazu zásadnú úlohu (obsahujú minerály a vedia regulovať pH v ústach do hodnôt, v ktorých prebieha remineralizácia zubov), je alkohol zubom nebezpečný dvakrát.

Existuje množstvo ďalších jedál a nápojov, ktoré obsahujú v nejakej forme cukry alebo kyseliny a môžu tak poškodiť zubnú sklovinu. Niektoré z nich nepoškodzujú priamo sklovinu, ale zanechávajú na nej nevzhľadné škvrny – čierny (ale aj šípkový alebo harmančekový) čaj, káva, červené víno, ďalej mrkva, čučoriedky alebo červená repa. Neznamená to ale, že by sme mali na všetky tieto potraviny rezignovať. Predsa len telu musíme dodať všetky dôležité živiny. Po týchto jedlách a nápojoch by sme si mali vypláchnuť ústa čistou vodou, aby sme minimalizovali nevzhľadné škvrny na zuboch.

Zásady pre zdravé zuby:

Medzi jedlami robiť dostatočne dlhé pauzy, aby sa prostredie v ústach malo šancu vrátiť na neutrálne pH. Neustále ujedanie a popíjanie počas dňa, znamená pre zuby neustály útok na sklovinu.

• Ak potrebujeme niečo počas dňa popíjať, tak ideálne iba a len vodu.

• A tiež si treba dať pozor na jednu zdanlivo zubom prospešnú činnosť a to čistenie zubov ihneď po jedle. Sklovina je obvykle oslabená vplyvom kyseliny a teda citlivá na mechanické poškodenie čistením. Musíme jej najskôr dať čas než zase posilní (obvykle sa odporúča pol hodiny až hodina) a až potom zuby vyčistiť.

Samozrejme, existujú potraviny, ktoré sú pre naše zuby prospešné. Také, ktoré v sebe majú množstvo vitamínov, minerálov a len málo alebo žiadne cukry. Ale o tom zase nabudúce :-)