10 tipov dentálnej hygieničky Anety, ako najlepšie vyčistiť detské zúbky

 _A3A7716

 

Čistenie zubov u detí je hra o čas. Zuby treba čistiť naozaj každý deň a nepoľaviť. Bola by chyba prestať napríklad na 2 týždne, keď sa dieťaťu nechce, nespolupracuje alebo je choré.

Bohužiaľ sa v praxi vyskytujú aj prípady, keď do celkovej anestézie musia už malé deti (2-4 roky), ktoré majú aj viac ako 10 kazov a často sú všetky zuby na extrakciu. A to sú zuby, ktoré majú byť v ústach do 10-12 rokov. A ako argument rodičov často počúvame "keď on si zuby nechce čistiť a ja sa s ním naťahovať nebudem".

Čo urobiť, aby zuby vašich detí boli čo možno najzdravšie?

1. Technika

  • Snažte sa o malé krúžky alebo aspoň ťahy horizontálne sem a tam u málo spolupracujúcich detí.
  • Hryzacie plôšky čistite ťahmi "do kríža".
  • Zuby čistite z vonkajšej strany, zvnútra i hryzacie plôšky (deti si ešte neuvedomujú, chaoticky preskakujú, nemajú systém, vynechávajú.
  • Nebojte sa siahnuť pod hornú a dolnú peru - dieťa zatína, neuvoľní peru a tak sa horšie zavádza kefka, ale pre dobré vyčistenie zubov je to nevyhnutné.
  • Nezabúdajte/nebojte sa čistiť prechod ďasná/zub - tu sa usadzuje najviac povlaku.

 

2. Dočistenie rodičom

  • Dočisťujte ideálne dieťa v ľahu - máte lepší prehľad, vidíte celé ústa (môžeme využiť aj čelovku na svietenie :-)
  • Dočisťujte každý deň! A vydržte čo najdlhšie, ideálne až do 10 rokov, kedy má dieťa už zvládnutú správnu techniku čistenia

 

3. Buďte dieťaťu vzorom

Nechajte sa dieťa pozerať ako si sami čistíte zuby. Deti chcú od prírody svojich rodičov napodobňovať. Vytvorte mu tým teda tie správne návyky. Čistite dohromady.

4. Zubná pasta

Deťom do 2 rokov "zašpiňte" štetinky kefky pastou. Od 2 do 6 rokov môže dieťa použiť pastu s veľkosťou hrášku (dávkuje rodič). Pre lepší prehľad dočisťuje rodič BEZ pasty.

5. Zubné kefky

Pre malé deti majte pripravené dve kefky. Jednu pre dieťa (hryzie do nej a rýchlo ju tak ničí), druhú funkčnú pre seba - na dočistenie.

Solokefka, jednozväzková kefka - výborný pomocník od prvého zúbku, na dočistenie.

6. Medzizubné priestory

Keď sa prerezávajúce zuby začnú dotýkať, vznikne medzizubný priestor, v ktorom môže vzniknúť kaz. Ten je nutné začať čistiť - flosspick "šabličkou" (zubná niť napnutá v držiaku) alebo medzizubnou kefkou (podľa toho, čo ide zaviesť).

7. Vyvarujte sa zlozvykom

  • Dieťa by si nemalo cmúľať palec.
  • Cumlík odstráňte do 2 rokov - vytláča poschodie a vzniká tak predkus, kvôli ktorému bude potrebovať zubný strojček.

 

8. Pozor na šestku

V období 5-7 rokov začína výmena mliečnych zubov za stále. Dieťaťu vyrastie stála šestka za posledným dočasným zubom, ale pozor, nevypadne žiadny mliečny zub! Rodičia ho často nezaregistrujú a vôbec šestku nečistia.

9. Detekčné prípravky na povlak

sú skvelým pomocníkom pokiaľ chcete zistiť kde je usadený povlak - ako pred, tak po čistení zubov. K zakúpeniu v lekárni napr. www.pilulka.cz. Deti bude baviť, keď si tiež zafarbíte zuby a zisťujete, kde je potrebné lepšie čistiť.

10. Pozor na:

  • Popíjanie sladkých a kyslých nápojov (džúsy, šťavy).
  • Zaspávanie s fľašou umelého mlieka (obsahuje cukor, diagnóza medové zuby, mlieko zostáva pod hornou perou).
  • Neustále konzumovanie sladkostí ale aj ovocia cez deň; je lepšie nechávať medzi jedlami rozostupy a sladké si dať hneď po hlavnom jedle a zapiť vodou.
  • Lieky vo forme sirupu sú extrémne sladké a lepivé. Je teda nutné po ich konzumácii vyčistiť alebo vypláchnuť ústa vodou a to aj pri podávaní v noci alebo niekoľkokrát denne.

 

Ionizačné kefky IONICKISS KIDS sú (s ohľadom na veľkosť hlavice) vhodné pre deti od cca 4 rokov. Detská ionizačná manuálna kefka IONICKISS KIDS bola vytvorená tak, aby čo najšetrnejšie čistila detské zúbky i ďasná a zároveň z nich odstránila maximum zubného povlaku. Jedine vďaka ionizačnej detskej zubnej kefke budú zúbky vašich detí o 48% čistejšie a to aj v ťažko prístupných miestach. Navyše bez nutnosti použiť pastu.

Veľká vďaka patrí dentálnej hygieničke pani Anete Stryjovej, DiS. za spísané skúsenosti.

Máte nejaké otázky z oblasti dentálnej hygieny? Neváhajte sa na Anetu Stryjovú obrátiť. Radi vám poskytne odborné konzultácie tu: poradna@ionickiss.cz