Zdravie začína v našich ústach

ovoce_kartáčky

"Sme to, čo jeme." Platí to do bodky aj pre naše zuby a ďasná.
Naplňte svoj jedálniček vyváženou stravou, najmä čerstvými výrobkami – zeleninou, ovocím, orechmi, chudým mäsom a celozrnnými výrobkami. Správna strava totiž prispieva k celkovému zdraviu, lepšie sa nám spí, naše telo je odolnejšie proti chorobám a celkovo sa cítime príjemnejšie. Naopak jedlá plné škrobu a cukru, ktoré všetci milujeme, bohužiaľ milujú aj baktérie v našich ústach v podobe zubného povlaku. Tie potom môžu spôsobiť zubný kaz a ochorenie ďasien - gingivitídu a parodontitídu.


TOP 10 potravín pre zdravé zuby


1) Syry, mlieko a jogurty
Syr je jednou z najlepších potravín pre zdravie zubov. Obsahuje málo cukru, ale zato veľa vápnika (na udržanie hustoty kostí) a tiež kazeín. Kazeín je proteín, ktorý je obzvlášť užitočný na posilnenie zubnej skloviny. Vďaka vysokému obsahu fosfátov pomáha vyrovnávať hladinu pH v ústach, čo zase pomáha chrániť zubnú sklovinu.
Mlieko je bohaté na vápnik a ďalšie dôležité prvky a rovnako ako syr, taktiež znižuje hladinu kyselín v ústach, čo pomáha bojovať proti zubnému kazu.
Jogurt (biely) je nabitý vápnikom a probiotikami, ktoré vás chránia pred kazmi, ochorením ďasien a dokonca aj zápachom z úst.

2) Zeler, mrkva a ďalšia chrumkavá zelenina
Zelenina je pre zuby obzvlášť prínosná. Neobsahuje žiadny alebo minimum cukru a musíte ju obvykle veľmi žuť, čo čistí povrch zubov. Chrumkavé, pevné potraviny s množstvom vody stimulujú tvorbu slín, ktoré pomôžu odstrániť zvyšky jedla a baktérie. Čerstvá zelenina je tiež obvykle plná dôležitých minerálov a vitamínov prospešných pre celé telo. A pre zaujímavosť, stopkový zeler funguje tak trochu ako prírodná dentálna niť a to vďaka svojej chrumkavej a vláknitej textúre.

3) Listová zelenina
Veľmi zdravá je listová zelenina v podobe šalátu, kelu, špenátu alebo polníčka. Je bohatá na vápnik, kyselinu listovú a množstvo vitamínov a minerálov dôležitých pre zdravie zubov a ďasien.

4) Voda
Voda je zďaleka najzdravším nápojom zo všetkých. Naše telo sa skladá zo 60% z vody a udržiavanie hydratácie pomáha nášmu telu správne fungovať. Voda podporuje tvorbu slín, ktoré sú pre boj s baktériami absolútne nevyhnutné. Ústam pomôže zbaviť sa zvyškov jedla alebo navrátiť správne pH. Pomáha znižovať pigmentáciu zubov, pokiaľ si vypláchnete ústa vodou napríklad po káve, čiernom čaji alebo červenom víne.

5) Čaj a káva
Áno, čaj a káva síce pri častom popíjaní stoja za vznikom pigmentácie na zuboch, na druhú stranu ale obsahujú polyfenoly, ktoré okrem iného fungujú ako výborné antioxidanty. Jeden z týchto polyfenolov zvaný katechín, navyše tlmí aktivitu baktérií, ktoré sú zodpovedné za zubný kaz. Spomaľuje aj množenie baktérií, ktoré sú zodpovedné za zlý dych.

6) Brokolica, mrkva, tekvica alebo batáty
Táto zelenina okrem ostatných vitamínov obsahuje aj množstvo vitamínu A. Ten pomáha udržiavať zdravú sliznicu a mäkké tkanivá ďasien. A je tiež životne dôležitý pre udržanie proteínu keratínu, látky, ktorá podporuje tvorbu zubnej skloviny.

7) Huby Shiitake
Huby Shiitake obsahujú lentinán – špeciálny polysacharid, ktorý zabraňuje rastu baktérií v ústach a brzdí tak tvorbu zubného povlaku.

8) Jahody a kivi
Všetci vieme aký prospešný je vitamín C pre naše telo. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam prispieva k rastu a obnove tkanív v tele. To platí aj pre zuby. Pevnosť dentínu zuba závisí okrem iného od dostatočného prísunu vitamínu C. Kivi alebo jahody sú vitamínom C priamo nabité. Jahody ako bonus obsahujú aj kyselinu jablčnú, ktorá dokonca dokáže prirodzene vybieliť vaše zuby.

9) Jablká a hrušky
Tvrdé ovocie s množstvom vlákniny pomáha vyčistiť zuby a zvýšiť slinenie. A zatiaľ čo sladká jablčná šťava môže prispievať k vzniku zubného kazu, čerstvé jablká menej pravdepodobne spôsobia problémy. Je to preto, že žuvanie vláknitej štruktúry jabĺk stimuluje ďasná, znižuje množstvo baktérií a zvyšuje tvorbu slín. Hrušky potom vedia neutralizovať kyseliny v ústach, ktoré prispievajú k tvorbe zubného kazu.

10) Orechy
Najmä mandle, para orechy a kešu pomáhajú v boji proti baktériám. Arašidy sú zase zdrojom vápnika a vitamínu D a mandle obsahujú množstvo vápnika. Vlašské orechy potom obsahujú všetko od vlákniny, kyseliny listovej, železa, tiamínu, horčíka, železa, niacínu, vitamínu E, vitamínu B6, draslíka až po zinok. No, neberte to ;-)


Ako hovorí misia značky IONICKISS "Zdravie začína v našich ústach." Vyskúšate aj vy kefky IONICKISS, ktoré efektívne odstraňujú zubný povlak a prispievajú k zdravým ďasnám.