Zubný strojček a sila ionizačnej kefky

Zubný strojček je jedným z najúčinnejších nástrojov súčasného zubného lekárstva pri náprave nepravidelnosti chrupu. Po jeho aplikácií musí ale pacient klásť väčší dôraz na ústnu hygienu, pretože prostredie v ústach sa mení a je veľmi dôležité tomu prispôsobiť techniku čistenia.

rovnatka_clanek_small

Dnes už existuje celá rada ortodontických aparátov, ktoré môžeme rozdeliť do troch skupín, a to fixné, snímateľné a fóliové. Snímateľné a fóliové zubné strojčeky môžeme vyberať z dutiny ústnej a zuby čistiť štandardným spôsobom. Dôležité je dbať na správnu hygienu samotného snímateľného aparátu.

Fixný aparát bohužiaľ značne komplikuje hygienu ústnej dutiny. Baktérie sa usadzujú okolo zámočku, kde dochádza k demineralizácií zubnej skloviny. Ak tento proces pokračuje do hlbších vrstiev zubu, poškodenie sa stáva nezvratným a na zube vzniká estetická vada v podobe kriedovo bielej škvrny. Od nej už nie je veľmi ďaleko k vzniku zubného kazu. Po odobratí aparátu pacient teda nemusí mať tak krásny a žiarivý úsmev ako očakával.

Pri starostlivosti o chrup s fixnými aparátmi sa pacient nezaobíde bez ďalších pomôcok dentálnej hygieny ako sú medzizubné a jednozväzkové kefky. Dôležité je myslieť na fakt, že zuby sú po dobu celej liečby v pohybe a medzizubné priestory sa zmenšujú či zväčšujú. Preto je dôležité mať v zásobe viacej veľkostí medzizubných kefiek a pravidelne ich používanie konzultovať s dentálnym hygienikom. Najpodstatnejšou zložkou čistenia zubov so strojčekom je nepochybne jednozväzková kefka, ktorou je potrebné si zuby v okolí zámočkov čistiť pomocou krátkych vibračných pohybov. Manuálnou kefkou vyčistíme všetky väčšie plochy a miesta okolo ďasien. 

Vdaka ionizačnej kefke si ľahko poradíte so zubným povlakom aj pri nosení fixných strojčekov. Proces ionizácie totiž narušuje iónovú väzbu medzi zubným povlakom a zubom a tak odpudzuje povlak od povrchu zubov smerom k hlavici kefky. Vďaka výmenným hlavicám (najmä jednozväzkovej hlavici Single tuft) odstránite zubný povlak zo všetkých aj zle dostupných miest. 

Na tomto odkaze nájdete pre inšpiráciu fotky, ako prikladať kefku k zámočkom: http://www.rovnatka-praha.cz/lecba-zacina/.

Ďakujeme za odbornú konzultáciu špecialistovi/dentálnej hygienistke pani Anetě Stryjové, DiS https://www.dentalni-hygienistka.com